Valg av rom er viktig, hvor man minst plager andre og hvor er det enklest å isolere. Du kan gjøre mye for å redusere lyden, men helt støyfritt er det vanskelig å få det. Mye kan gjøres for å skaffe deg et rom uten for mye støy for naboer. Det er også et valg om hvor mye penger du vil legge i det.
Hvordan lage et musikkrom med god akustikk
Støyskjerming i rom er noe man enkelt kan planlegge selv. Vi har listet opp de viktigste punktene for å bygge øvingsrom hjemme.
- Finn ut hva vegger, gulv og tak er laget av
- Lag en plan om hvor mye av barrierematerialer og tiltak som skal brukes for å hindre gjennomgående støy
- Lag en plan for å redusere romakustikk
- Vurder støydempende vinduer
- Er døren tett nok? Vurder en dobbeltdør eller spesialdør
- Ventilasjon må man ha - vurder å lage en støyfelle utenpå ventilåpninger
- Sørg for at underlag og innfester av instrument og høyttalere får minimum kontakt med husets bærebjelker
De fleste musikkrom og musikklokaler trenger både lydisolering og lydabsorbering. Lydabsorbenter reduser etterklangstid.
- DEMPIT absorbentplater (60 x 120 cm) festes med bøyler til tak og vegger.
- BASSTRAPS lavfrekvent absorbent laget av akustisk skum, benyttes i hjørner på musikkrom
- WEDGE eakustisk skum til musikkrom, som er laget av lydabsorberende skum
- PORISORB Pyramide - akustisk skum til musikkrom, som er laget av lydabsorberende skum
Lydabsorpsjon - reduserer etterklangen i rommet
Her reduseres støyen i rommet med tepper og materialer med spesielle akustiske egenskaper, som paneler av akustisk skum. Lydabsorberende materialer suger opp lydbølger og hindrer dem fra å reflekteres tilbake fra veggene i form av ekko og etterklang.
Lydabsorbering vil også harmonisere lyden i rommet og fremheve musikken på en mer behagelig måte, uten for mye gjenklang. Er det mye lavfrekvent musikkstøy, vil man merke at særlig i hjørnene, vil det bygge seg opp resonans. Basstraps vil fange opp dette. Selv om disse produktene gjør en utmerket jobb med å forbedre lydkvaliteten, er de ikke laget for å isolere lyd.
Lydisolering - blokkering av lyd
Lydisolering blokkerer lyden fra å gå ut eller å komme inn. Lyden holdes i øvingsrommet og reduserer transport til andre deler av huset. I tillegg til å redusere lyd som lekker ut, vil lydisolering også stoppe uønsket lyd inn til rommet.
Ofte tror musikere at musikkrommets lydisolering betyr å skape en helt lydisolert område. Å oppnå dette i en privatbolig er i nærmest umulig og i så fall ekstremt dyrt. Tenk heller reduksjon av støygjennomgang.
Lydisolasjon krever en lydbarriere mellom musikkrom og tilstøtende rom. En måte å isolere et område er å installere Acoustiblok eller Tecsound. Deres tunge masse blokkerer opptil 80 % av lyden, tiltross for at de er 2,6 - 3 mm tykke.
En annen måte å isolere på, er å skape luftrom mellom veggene,samt redusere antall kontaktpunkter mellom bygningsmaterialer.
Når konstruksjonselementer ikke er i fysisk berøring, kan lydbølgene ikke overføres fra den ene til den andre.
Flytende gulv
Flytende gulv har minimale kontaktflater og med Acoustiblok som en barrieremembran. De samme prinsipper kan man bruke i vegg, hvor man kan la det være et luftrom mellom panelene med minimal kontakt. For tak, bruk lydbøyler og senk ned taket med et dobbelt belegg Rockwool og Acoustiblok. Acoustiblok 3 mm duk reduserer støygjennomgang med 28-30 dB.
Ønsker du å vite mer om lydisolering av musikkrom, øvingslokaler eller hjemmekino? Kontakt oss for en uforpliktende samtale!