Arbeidsstøy

Her snakker vi om arbeidsplasser hvor det er for høyt støynivå. Det kan være frembragt av støyende maskiner, slag, vibrasjoner og gjenklang. Her finnes det klart regelverk hva man kan utsettes for- og/eller støymiljøet er så ubehagelig at det sjennerer dem som oppholder seg der. Heldigvis er det en rekke tiltak vi kan bruke for å redusere støynivået ned til et akseptabelt nivå.

Støyen vil normalt være en blanding av:

- Luftbåren støy
- Gjenklangsstøy
- Strukturbåren støy
- Forplantet transportert støy i rør, ventilasjonskanaler o.a.
- Vibrasjon
- I verre tilfelle: resonansstøy, (kollisjon mellom støy mot annen støy/egenfrekvens av samme verdi)

Kildene kan være mange og variere i styrke og stor fordeling mellom frekvensene Det kan komme fra et utall typer aktivitet som medfører mekanisk bevegelse hvor energi slippes ut som støyenergi eller fysisk overførbar energi som går til berøringspunkter fra maskinen.

Så hva kan vi gjøre med dette?
Først definere hva problemet er. Er støynivåer for høyt for en arbeidstokk som oppholder seg i rommet- kanskje over HMS-grensene. Er det bare ubehagelig og man vil bedre nivået? Er naboer utenfor plaget? Eller ønsker man å støyredusere en sektor av rommet, et hjørne, eller en spesiell maskin?

Vi ser litt på hvilke verktøy vi har for forskjellige støyplager.

Støyabsorbenter

SorberpolySORBERPOLY 3D NW er en spesial-fiberduk til oppklebing på tak (vegg) vil redusere betydelig med støy og gjenklang . De er laget i spesialfiber som ikke løser seg opp eller absorberer fuktighet.

Normen er anslått forventning av en opplevelse av halve støymengden ved kledning av en flate øverst på vegg samt i tak som tilsvarer 30% av gulvflaten. Dette avhenger selvsagt av rommets fasong, takhøyde og type støy.

Rullene er 25 mm tykke og kommer i 1,4 x 20 m = 28 kvm. SORBERPLY kan leveres med enten åpen fiber til påliming med acryl-lim. Front er et tynt hvitt tekstil-liknende materiale. Sorberpoly kan også leveres med selfstick backing. Den har da en sterk sort overflatehinne som motstår gnister. Ruller på 15 løp.m.

Lydac PLYDAC P er et spesialprodukt for støyabsorbering av luftbåren støy. Den har en egenartet celle-struktur som gir åpne celler som gjør om betydelige støymengder friksjonsenergi. Den er ment brukt til intern absorbent av støy, gjenklang, reduksjon av slag/trommelyder og industribråk. Den er dekket av en sterk ”hud” på 25 my som tåler vann, bensin og olje, og en god del ytre mekaniske belastninger. Den er lett å holde ren. Sort eller perlegrå overflate.Den leveres i plater på 20 mm tykkelse og med selvklebende backing.

Platene er 1 x 2 m. Tykkere plater kan skaffes på anmodning. I brosjyren Lydac P viser vi en graf om prosentuell absorbsjon gjennom frekvensene.

Dæmpit takplaterDÆMPIT COMFORT TAKPLATER
De danske DÆMPIT-platene har etter flere år blitt en kjempesuccess i Danmark hvor de brukes med stort hell i kantiner, skoler, møterom, sportshaller, arbeidssteder med mye ekko og etterklang.

De fleksible panelene henges lett opp med medfølgende bøyler på vegger og/eller tak- er flyttbare og kan lett renholdes. De reduserer støy og gjenklang meget kraftig. Egner seg for lettere maskinstøy (data) hvesing/susing fra maskiner samt tale fra flere. Regn ca 25-30% av gulvflate til paneler som festes øverst på vegg og i tak- gjerne litt spredt. Panel med bøyle 60 x 120 cm.

LYDAC M - TAK OG VEGGFLåTER LYDAC M
Lofts- og Veggflåter monteres på vegg med spesielle beslag samt avstandsklosser. På loft foregår montasjen med hvite skruer og avstandsklosser eller i wireopheng.

Hanno-tectHANNO-TECT er et tysk spesialprodukt for å både kunne redusere støy, samt tåle fysiske belastning, slik som f.eks vegger i idrettshaller, bak mål. o.l.

Det er hydrofobisk, avstøter olje, og er flammehemmende. Den fremstår som en åpen-cellet-foam men med utrolige egenskaper. Det kan kuttes med skarp kniv. Det kan klebes opp på betongmur. Det er vannavstøtende.

Platene kommer i størrelse 500 x 1100 mm = 0,55 kvm

 

Skjermer og barrierer

Barriere støyskjermBarriere støyskjermBARRIERE STØYSKJERMER på hjul, til fleksibel støyskjerming av maskin eller beskyttet arbeidsplass inne i hallen. Skjermbrettet har hjul som man raskt kan flytte rundt bråkete maskiner for å skjerme andre i lokalet for støy. Man kan dekke helt rundt en maskin som går uten operatør- eller lage en skjermet krok for maskin +operatør. Hvert panel har 4 hjul, hvorav 2 er låsbare.

Panel på 135 x 200 cm til liggende eller stående bruk. Hjul til rettlinjet eller 90 graders vinkel og topplåser likeens.

Panel består av hard kjerne ( 4 mm MDF) dekket av dobbelt lag SORBERPOLY, men som har en hard plastisk hinne som tåler gnister. Øverst et metallnett. Panel inkl. valgfri hjulsystem og topplås.

Acoustibloc 3 mm innskjerming av støykilder

AcoustiblokAcoustiblok er en kraftig absorbent laget av NASA. Den gjør om støyenergi til friksjonsenergi og en liten vibrasjonsenergi overflaten på duken.

Man bygger skjermvegger i passende høyde og passende avstand fra motoren og tar hensyn til luft- og varme-gjennomgang. Man kler innsiden med Rockwool støyplater og dekker med 3 mm Acoustiblok og prøver å få det så tett som mulig.

Isolering av pumpeFor bruk i trehus kan man lage rammeverk i tre. Ved industriell bruk kan man sveise sammen rammeverket av vinkeljern og kle med tynne stålplater.

Acoustiblok er brann- og røksikkert.

Acoustiblok på rullStøyisolering uteHar man behov for adgang til motoren bygg rammeverk slik at en side er hengslet og kan virke som en dør.

Man kan kle veggen bak med Acoustiblok, samt ha den på gulvet under maskinen (gjerne i samband med plate og Sylomer) for redusere støyinngang i stammen på bygget.

 

Støyisolering uteStøyisolering ute

Vibrasjoner

SylomerSYLOMER VIBRASJONDEMPER reduserer vibrasjoner for å gå ned i gulv og forplante seg. Det elastiske polyuretan materiale deformeres under spenning og kompresjonsbelastninger, men går alltid tilbake til sin opprinnelige form. Ved å gjøre det, isolerer og reduserer materiale vibrasjoner som kan ha negative effekter på mennesker, miljøer og materialer.

Ypperlig til underlag for maskiner, eller platformer under maskiner. Rullen kan kappes til diverse behov.

Rull på 12 x 40 mm x 5 meter.

SYLOMER KAN LEVERES I STØRRE OG KRAFTIGERE DIMENSJONER PÅ SPESIALBESTILLING.

SENOR MEKANISKE VIBRASJONABSORBENTER er spesialkonstruerte fjæringssystem for større og vanskeligere konstruksjoner. De kan monteres under føtter på maskiner, platformer på oppheng på vegg og i tak. De spesialtegnes i hvert tilfelle etter vurdering av maskintype, og all annen relevant informasjon.

Senor vibrasjondemper

 

ANDRE FORMER FOR VIBRASJONABSORBENS
Det finnes en del andre typer av absorbenter. Det finnes spesialmatter, spesiell maling o.a Her kreves det endel minstekvanta og lang leveringstid må påregnes

RØRSYSTEMER

TECSOUND FT 55 ALU er et ferdig laminat beregnet til å kunne klebes opp på flater i industrirom eller rundt rør. Den aktive støydemper er Tecsound 50, 2,6 mm støyhemmende duk. For å kunne gi en renslig og mot- standsdyktig overflate er platen kledd med forsterket aluminium. Den er montert over Tecsound duk som igjen er montert til en branssikker filt. Denne limes på vegger av betong, metall o.a. eller rundt rør og fester med el.strips som dekkes av alu-tape.

Tecsound 50 AluTecsound montering