Arbeidsstøy

Dette er typiske arbeidsplasser hvor det er et høyt støynivå. Det kan være støyende maskiner, slag, vibrasjoner og gjenklang. Her finnes det klart regelverk på hva man kan utsettes for- om støymiljøet er så ubehagelig at det sjenerer og over tid skader dem som oppholder seg der. Heldigvis er det en rekke tiltak vi kan bruke for å redusere støynivået ned til et akseptabelt nivå.

Støyen vil normalt være en blanding av:

- Luftbåren støy
- Gjenklangsstøy
- Strukturbåren støy
- Forplantet transportert støy i rør og ventilasjonskanaler
- Vibrasjoner
- Resonansstøy (kollisjon mellom støy mot annen støy/egenfrekvens)

Kildene kan være mange og variere i styrke og stor fordeling mellom frekvensene. Det kan komme fra et utall typer aktiviteter som medfører mekanisk bevegelse hvor energi slippes ut som støyenergi eller fysisk overførbar energi som går til berøringspunkter fra maskinen.

Hva kan vi gjøre?


Først definere hva problemet er.

Er støynivåer for høyt for mennesker som oppholder seg i rommet, og over HMS-grensene?

Er det bare ubehagelig og man vil bedre nivået?

Er naboer plaget?

Ønsker man å støyredusere en sektor av rommet, et hjørne, eller en spesiell maskin?

Støyabsorbenter

SorberpolySORBERPOLY 3D NW er en spesial-fiberduk til oppliming på tak og vegg som vil redusere betydelig med støy og gjenklang. Den er laget i spesialfiber som ikke løser seg opp eller absorberer fuktighet.

Demper halve støymengden ved kledning av en flate øverst på vegg samt i tak som tilsvarer 30% av gulvflaten. Dette avhenger av rommets fasong, takhøyde og type støy.

Rullene er 25 mm tykke og kommer i 1,4 x 20 m = 28 kvm. SORBERPLY kan leveres med enten åpen fiber til påliming med acryl-lim. Front er et tynt hvitt tekstil-liknende materiale. Sorberpoly kan også leveres med selfstick backing. Den har en sterk sort, brannsikker overflatehinne. Ruller på 15 m.

Lydac PLYDAC P er et spesialprodukt for støyabsorbering av luftbåren støy. Den har åpne celler som gjør om betydelige støymengder friksjonsenergi. Brukes til intern absorbering av støy og gjenklang. Den er dekket av en robust hud som tåler vann, bensin og olje, og en god del ytre mekaniske belastninger. Lett å holde ren. Sort eller perlegrå plater på 1 x 2 m og 20 mm tykkelse med selvklebende backing.

Tykkere plater kan skaffes på anmodning.

Dæmpit takplaterDÆMPIT COMFORT
DÆMPIT har blitt brukt i mange år i kantiner, skoler, møterom, sportshaller, arbeidssteder med mye ekko og etterklang.

De fleksible panelene henges lett opp med medfølgende bøyler på vegger og/eller tak. Reduserer støy og gjenklang kraftig. Egnet for oppholdsrom og lettere maskinstøy. Regn ca 25-30% av gulvflate til paneler som festes øverst på vegg og i tak, gjerne litt spredt. 60 x 120 cm.

 

Hanno-tectLYDAC M
Tak- og veggflåter som monteres på vegg med beslag og avstandsklosser, evt i wireoppheng.

 

Skjermer og barrierer

Barriere støyskjermBarriere støyskjermBARRIERE støyskjermer på hjul, til fleksibel støyskjerming av maskin eller beskyttet arbeidsplass inne i hallen. Skjermbrettet har hjul som man raskt kan flytte rundt maskiner for å skjerme andre i lokalet for støy. 

Panel på 135 x 200 cm til liggende eller stående bruk. Hjul til rettlinjet eller 90 graders vinkel og topplåser likeens.

Panel består av hard kjerne (4 mm MDF) dekket av dobbelt lag SORBERPOLY, som har en hard plastisk hinne som tåler gnister. Ytterst et metallnett. Panel inkl. valgfritt hjulsystem og topplås.

Acoustibloc 3 mm for innskjerming av støykilder

AcoustiblokAcoustiblok er en kraftig absorbent laget av NASA. Den gjør om støyenergi til friksjonsenergi og en liten vibrasjonsenergi i overflaten på duken.

Man bygger skjermvegger i passende høyde og passende avstand fra motoren og tar hensyn til luft- og varmegjennomgang. Kle innsiden med Rockwool og dekker med 3 mm Acoustiblok og få det så tett som mulig.

Isolering av pumpeFor bruk i trehus kan man lage rammeverk i tre. Ved industriell bruk kan man sveise sammen rammeverket av vinkeljern og kle med tynne stålplater.

Acoustiblok er brann- og røyksikker.

Acoustiblok på rullStøyisolering uteHar man behov for adgang til motoren, bygg et rammeverk slik at en side er hengslet og kan fungere som dør.

Kle veggen med Acoustiblok eller ha den på gulvet under maskinen (gjerne med Sylomer) for redusere støy til i stammen på bygget.

 

Støyisolering uteStøyisolering ute

Vibrasjoner

SylomerSYLOMER VIBRASJONDEMPER reduserer vibrasjoner for å gå ned i gulv og forplante seg. Det elastiske polyuretan-materialet deformeres under kompresjonsbelastninger, men går alltid tilbake til sin opprinnelige form. Ved å gjøre det, isolerer og reduserer materiale vibrasjoner som kan ha negative effekter på mennesker, miljø og materialer.

Ypperlig til underlag for maskiner. Kan kappes til ønsket lengde.

Rull på 12 x 40 mm x 5 meter.

SYLOMER KAN LEVERES I STØRRE OG KRAFTIGERE DIMENSJONER PÅ SPESIALBESTILLING.

SENOR MEKANISKE VIBRASJONABSORBENTER er spesialkonstruerte fjæringssystem for større og vanskeligere konstruksjoner. De kan monteres under føtter på maskiner, platformer på oppheng på vegg og i tak. De spesialtegnes i hvert tilfelle etter vurdering av maskintype, og all annen relevant informasjon.

Senor vibrasjondemper

 

RØRSYSTEMER

TECSOUND FT 55 ALU er et ferdig laminat beregnet til å kunne klebes opp på flater i industrirom eller rundt rør. Den aktive støydemperen er en 2,6 mm støyhemmende duk. For å kunne gi en renslig og motstandsdyktig overflate er platen kledd med forsterket aluminium. Den er montert over Tecsound duk som igjen er montert til en branssikker filt. Limes på vegger av betong, metall eller rundt rør og fester med strips som dekkes av alu-tape.

Tecsound 50 AluTecsound montering